De Robbedoezen

Algemeen

 

Op zoek naar zijn carrière als cabaretier heb ik door de jaren heen, her en der kleine krantenberichten op internet gevonden, waarin een optreden van de Robbedoezen wordt aangekondigd.

Tussen de bewaarde spullen van Wim, zitten diverse dummy's, volgeschreven met teksten. Of deze teksten gebruikt zijn tijdens de optredens, is niet duidelijk. Het lijkt er meer op, dat het gedichten en vertalingen van gedichten zijn.

 

Uit briefwisselingen, tijdens Wims verblijf in Duitsland,  weten we inmiddels, dat reeds voor de oorlog Wim, samen met 2 vrienden, De Robbedoezen hadden bedacht.  Het repertoire bestond toen voornamelijk uit het zingen en spelen van covers. 

 

Voor verder onderzoek, gaan we, Franciska; een van zijn kleindochters en ik, weer naar het Utrechts Archief. 

Veel zaken kun je thuis opzoeken op de site van het UA, maar voor sommige zaken, moet je echt naar het UA.

Wim heeft tijdens zijn leven, meerdere malen werk van hem aan HKTH en ook aan het Utrechts Archief geschonken.

Bij eerdere bezoeken, ben ik er achter gekomen, dat Wim begin jaren zeventig twee albums en een waaier aan het Utrechts Archief heeft gedoneerd. We zijn zeer benieuwd naar de inhoud. 

 

De waaier bevat twee albums; 

Het 1e album bevat vooral foto- en promotiemateriaal van collega artiesten uit de jaren vijftig.

Van de Wico’s tot en met Hetty Blok, Wim Kan, Willy Alberti, enz. Hartstikke leuk om te bekijken, en we slaken dan ook regelmatig kreetjes van herkenning en bewondering. De artiestennamen zijn te leuk.

Maar het is niet wat we verwachtten. (zie ook de tab: Collega's)

 

Ergens op een van de laatste bladzijden, van het 1e album, vinden we een foto van een gezelschap, waar we Wim en Tilly op ontdekken. Onze vreugde is groot. De foto doet ons denken aan een krantenartikel dat we gevonden hebben. Wim ziet er op de groepsfoto precies hetzelfde uit als op de foto bij het krantenartikel.

Slechts 1 foto van Wim en Tilly in het hele album? ? We slaan het album licht teleurgesteld dicht.

 

Het 2e album wordt een openbaring; zoveel foto’s, krantenknipsels, programmaboekjes, aankondigingen van “De Robbedoezen”. We realiseren ons, dat het voor de oorlog opgestarte vriendenclub/gezelschap van 'De Robbedoezen', na de oorlog verder gaat als duo. Een duo dat bestond uit Wim en Tilly. Tilly? Een Robbedoes? Het moet even bezinken.

 

Vele foto's. Vooral foto’s van Wim. Duidelijk is, dat Tilly van alle foto’s is afgeknipt. Alleen op enkele groepsfoto’s is zij nog te ontdekken.

Door de vele krantenartikelen en programma’s, wordt duidelijk, dat De Robbedoezen meerdere malen per maand optraden. En voor zowel personeelsverenigingen, tijdens ledenbijeenkomsten van de PvdA, Open lucht voorstellingen in het Wilhelminapark, als in de Stadsschouwburg.

 

Als we naar de foto's van optredens kijken en de kostuums, die Tilly allemaal zelf maakte, dan is wel duidelijk, dat Tilly vakbekwaam was.

We komen er, tot onze verbazing, achter, dat Wim en Tilly, samen, al vanaf de bevrijding in 1945 als duo zijn gaan optreden. In Duitsland.

We komen erachter, dat ze niet alleen als “De Robbedoezen” optraden, maar ook onderdeel waren van de “Rode Rakkers”, een cabaretgezelschap van de PvdA.

Dat ze daar niet mee gestopt zijn toen Wim ziek werd. Tussen februari en juli 1956 is Wim ziek geworden. Gelukkig is hij daarvan weer hersteld, want tot 1963 treden “De Robbedoezen” en de “Rode Rakkers” nog op.

 

Hieronder een verzameling foto's en krantenartikelen die Wim in z'n plakboek heeft bijgehouden.  Wim heeft echter nergens erbij gezet uit welke krant het artikel komt, of van welk optreden de foto's zijn.

 

 

......

1043

1044

1045

1046

1047

1048

1049

1050

1051

1052

1053

1054